Image is not availableNTVW nr. 1 - 2017
previous arrow
next arrow
Slider
Geen komend evenement!

Verschenen casuïstieken Kasia Huisman 2014-2015-2016

Nationaal multidisciplinair congres voor wondprofessionals 2019

NCW postzegel

banner voor nieuwsbrief

Laatst geplaatste artikelen

Zoeken NTVW database

Aanvragen

Uw winkelwagen is leeg

NTVW Database rubrieken

Meest recente publicatie

Producent: Casuïstiek

WONDBEELD:
TIME: gangreen bij diabetische voet (Graad V volgens Wagner classificatie)

Tissue/weefselmanagement:
- Gangreen bij diabetische linker hiel, mediaal en lateraal met paarse verkleuring
- Achillespees en hielbot zichtbaar


Meer...

NTVW - nr. 10 oktober 2015

  • Filters

Atheroomcyste / EPIDERMALE CYSTE

Een atheroomcyste/ epidermale cyste is een veelvoorkomende, goedaardige huidtumor. Zij ontstaat door een verstopping van het talgklieruitvoergangetje bij de haarwortel. Een epidermale cyste is per definitie een cyste waarvan de cystewand bestaat uit epidermis. De epidermis verhoornt, schilfert af, de belangrijkste component van de inhoud van de cyste is dan ook keratine. Daarnaast kan er talg (sebum) in zitten, pus en bacteriën.
Een atheroomcyste uit zich meestal als een wat harde huidkleurige zwelling, die goed begrensd is en verschuifbaar ten opzichte van het omliggende weefsel. De cyste heeft een ronde vorm en een doorsnede van 1,5-3 cm.

Foto 1

Epidermoid cysten ontstaan vooral rond de 30-40 jaar, en komen circa 2 x vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Multipele epidermoidcysten komen voor bij acne conglobata (et cystica), Favre-Racouchot syndroom, Gardner syndroom, basaal cel naevus syndroom, pachyonychia congenita, en op het scrotum (scrotale cysten).

De enige echte definitieve oplossing is de cyste inclusief de cystewand netjes te verwijderen middels een zo klein mogelijk sneetje. Dit gaat het beste als de cyste niet (nog niet of niet meer) ontstoken is. Door secundaire infectie of ruptuur kan de cyste wand verkleefd zijn met de dermis en moeilijk te verwijderen.
Indien de atheroomcyste niet geheel wordt verwijderd, bestaat de kans dat deze weer terugkomt.