Image is not availableNTVW nr. 1 - 2017
previous arrow
next arrow
Slider
Geen komend evenement!

Verschenen casuïstieken Kasia Huisman 2014-2015-2016

Nationaal multidisciplinair congres voor wondprofessionals 2019

NCW postzegel

banner voor nieuwsbrief

Laatst geplaatste artikelen

Zoeken NTVW database

Aanvragen

Uw winkelwagen is leeg

NTVW Database rubrieken

Meest recente publicatie

Producent: Casuïstiek

WONDBEELD:
TIME: gangreen bij diabetische voet (Graad V volgens Wagner classificatie)

Tissue/weefselmanagement:
- Gangreen bij diabetische linker hiel, mediaal en lateraal met paarse verkleuring
- Achillespees en hielbot zichtbaar


Meer...

Secretie maden breekt biofilm af

Rubriek: Interview/omslagverhalen Toon rubrieken
Aantal maal bekeken: 825

Dr. Gwendolyn Cazander, tegenwoordig vaatchirug i.o. bij het MCH/Bronovo is al vanuit haar studietijd gefascineerd door de madentherapie en zij is in 2010 gepromoveerd met een proefschrift dat de titel meekreeg “How do maggots operate?” . Zij pleit terecht voor veel meer onderzoek naar wat de maden nu eigenlijk precies binnen de wond doen.
Gwendolyn Cazander begint haar verhaal met een duidelijk statement over de invloed van maden op bacteriegroei in de wond. ‘Er werd vroeger gedacht dat maden bacteriën doden of in ieder geval de bacteriegroei tegengaan. Dat hebben we in eerste instantie onderzocht en dat klopte niet. Er is sowieso heel weinig bekend over de rol van bacteriën binnen de wondzorg, maar er is geen reductie van het aantal bacteriën in de wond als madentherapie wordt toegepast. Die uitkomst van het onderzoek hadden we niet verwacht en de vraag was natuurlijk wat maden dan wel doen binnen de wond.

We kwamen toen bij de biofilm terecht. Naar schatting heeft circa 70% van de complexe wonden immers te maken met biofilm, met alle negatieve effecten voor de wondgenezing van dien. We hebben aan kunnen tonen dat de secreten van de maden de biofilm aanpakken. Beter gezegd: ze breken de verbindingen binnen de biofilm af. Zo hebben we bewezen dat madensecreten de vorming van verschillende bacteriële biofilms sterk reduceren, o.a. die van Pseudomonas en Staphylococcen, bovendien breken ze ook bestaande biofilms af. Vroeger werd inderdaad gedacht dat maden de bacteriën in de wond opaten, maar dat is niet het geval, wel spelen de secreten van maden dus een actieve rol bij de zo belangrijke bestrijding en voorkoming van biofilm. En door het afbreken van biofilm en debris maken ze de wonden zeer effectief schoon.      

Neem contact op over dit publicatie
AddThis Social Bookmark Button