Geen komend evenement!

Nationaal multidisciplinair congres voor wondprofessionals 2019

NCW postzegel

banner voor nieuwsbrief

RosemarieHet wondcongres

Dr. Rosemarie Met: Ischemie krijgt binnen de wondzorg niet de aandacht die het verdient. Die conclusie is meer dan terecht en het simpele feit dat er in tien jaar NTVW nauwelijks iets is gepubliceerd over ischemie is in dit verband dan ook veelzeggend. Het verbeteren van de bloedcirculatie op macroscopisch niveau kan echter wel degelijk een belangrijke bijdrage leveren aan de behandeling en uiteindelijk ook de genezing van een wond. NTVW en NOVW gaan daarom in het jaarlijkse congres in oktober uitgebreid aandacht besteden aan ischemie.

Dr. Rosemarie Met, gepromoveerd met een proefschrift getiteld “Diagnosis and treatment of critical limb ischemia”, gaat als spreker tijdens het congres in op ‘de rol van ischemie bij wondgenezing’.

Rosemarie boekOnbekend maakt onbemind. Deze tegeltjeswijsheid is zeker van toepassing op ischemie. Maar er is gelukkig wel een kentering zichtbaar. Niet voor niets is in het “Rijnland model” van de behandeling van complexe wonden het elimineren van de invloed van ischemie en infecties een van de drie pijlers voor een succesvolle wondbehandeling. Het goed leesbare boekje van de vaatchirurgen Jacques Oskam en Pascal Steenvoorde en NP Louk van Doorn over complexe en chronische wonden laat zien dat de rol van ischemie bij het genezings- proces niet genoeg benadrukt kan worden.
Dr. Rosemarie Met, heeft daar duidelijke opvattingen over. ‘De relatie tussen wondgenezing en ischemie is helder. Ischemie moet worden opgeheven om de wond goed te laten genezen. Daarom is het ook zo belangrijk dat bij een complexe wond een analyse wordt gemaakt van het arteriële en veneuze vaatstelsel om vast te stellen of de doorbloeding wel of niet verstoord is.’
Ischemie kan worden veroorzaakt door een stoornis in de microcirculatie van het bloed of door een storing in de macrocirculatie. Is het eerste het geval dan is oedeem het gevolg en dat zorgt voor een vertraging van de wondgenezing. Bij een storing op macroniveau gaat het over arteriële en veneuze insufficiëntie.
Dr. Rosemarie Met: ‘Ischemie komt op weefselniveau bij complexe wonden vaak voor. Het probleem is eigenlijk dat het heel moeilijk concreet is vast te stellen of te meten. Vooral bij arteriële ischemie is er nog niet zo heel veel bekend van de exacte fysiologische processen bij complexe wonden. Maar daar meer over op het congres dat wordt gehouden op 13 oktober 2015 in het CineMec Theater te Ede. U kunt zich hier AANMELDEN.