Wij willen graag jouw mening..... Is een wondverband na een operatie zinnig?
Wat vind jij zelf en, mogelijk belangrijker, wat vindt je patiënt hiervan?
En hoe kijk jij aan tegen de evidence die men bij het Zorginstituut heeft gebruikt om tot deze aanbeveling te komen?
Zal het ‘slimmer plakken van pleisters’ inderdaad veel besparen?
Wij zijn nieuwsgierig naar jouw mening. Ga naar het formulier: link en geef je mening!
Wil je toch eerst nog meer lezen ga dan naar: link
Vast bedankt voor je moeite we stellen het zeer op prijs.
Advertentie Granulox Mölnlycke
Aanmelden NTVW nieuwsbrief
De NTVW Nieuwsbrief geeft maandelijkse informatie voor wondprofessionals die graag op de hoogte willen blijven van de ontwikkelingen binnen de wondzorg.
De Nieuwsbrief wordt gezonden aan meer dan 2000 leden die zich momenteel (dec. 2020) in hebben geschreven voor deze Nieuwsbrief.
Heeft u zich ingeschreven voor de Nieuwsbrief en wilt u deze niet meer ontvangen dan kunt u zich op de laatst ontvangen Nieuwsbrief onderaan uitschrijven.
U gegevens worden dan automatisch verwijderd uit de lijst van NTVW Nieuwsbrief.
Wilt u zich aanmelden dan kan dat door middel van onderstaande link.
- Details
- Nieuws
- 131
DE MEEST SCHADELIJKE INVLOEDEN ZIJN ISCHEMIE EN INFECTIE
Over goede wondzorg is in het verleden al veel geschreven. Tot de dag van vandaag zijn de meningen hierover nog verdeeld. In 2009 schreven Jacques Oskam, Louk van Doorn en Pascal Steenvoorde er een klein boekje over met de titel complexe en chronische wonden. Nu noemen we het gecompliceerde wonden.
In hun inleiding geven ze aan in 2009 dat Wondzorg goed organiseerbare zorg is.
Je kunt meer lezen in onze Nieuwsbrief NTVW van april
Wil je zelf de nieuwsbrief NTVW ontvangen klik dan HIER
Referentie
1. Oskam J, Doorn van L, Steenvoorde P. Complexe en chronische wonden. 2009;1-82.
- Details
- Nieuws
- 327
10% van de behandelingen in de zorg is zinloos. Zo begon ‘EenVandaag’ 29 december 2021 een uitzending over Zinnige Zorg [1] en bij de helft is het nut helemaal niet bekend. Zoals bijvoorbeeld een wondpleister plakken na een operatie en zo geldt dit voor meer interventies. Het Zorginstituut Nederland (ZIN) omschrijft het in het kort als volgt: Elke verzekerde moet er op kunnen rekenen dat hij of zij goede zorg ontvangt. Niet meer dan nodig en niet minder dan noodzakelijk. En dat daarvoor geen onnodige kosten worden gemaakt. Het Zorginstituut beoordeelt daarom of de diagnostiek en de therapeutische interventies die deel uitmaken van het basispakket op een patiëntgerichte, effectieve en doelmatige manier worden ingezet.
Hiervoor is door het Zorginstituut in 2018 in het leven geroepen het programma ‘Zorgevaluatie en Gepast Gebruik’ (ZEGG) onder verantwoordelijkheid van professor zinnige zorg Sjoerd Repping die het huidige basispakket doorlicht op gepast aanbod en gebruik van zorg, zodat de kwaliteit van de zorg voor de patiënt verbetert, de gezond-heidswinst toeneemt en onnodige kosten worden vermeden. [2] Natuurlijk een loffelijk streven; waarom zou je onnodige behandelingen doen?
Maar wie bepaalt wat ‘zinnige’ en ‘niet zinnige zorg’ is?
Zo vertelt verpleegkundige Fran Peerboom van het Zuyderland Ziekenhuis in Heerlen in EenVandaag: ‘Iedere patiënt kreeg vroeger stan-daard een pleister op een operatiewond, ongeacht hoe groot of klein deze was. Toen bleek uit onderzoek dat zo'n pleister niet alleen onnodig was bij veel wonden maar zelfs averechts kon werken door de wondgenezing te vertragen’.
Peerboom doet onderzoek welke zorg in haar ziekenhuis onzinnig is. Of volgens haar met een officiële term ‘niet bewezen effectief’. We hopen daarmee niet alleen de zorg efficiënter en minder duur te maken, maar ook meer tijd voor andere, belangrijke zorgtaken over te houden.’
![]() |
![]() |
NTVW | Nr. 1 - 2022 |
Niet bewezen effectief?
Heeft Fran Peerboom gelijk? Is er geen onderzoek van voldoende kwaliteit die het verschil in wondinfecties kan aantonen. Gaat het alleen om wondinfecties of hebben we ook te maken met andere zaken in de praktijk? De werkgroep heeft destijds aangegeven dat een wondverband pas overwogen wordt om er exsudaat mee op te vangen. Ook mag een wondverband worden toegepast wanneer de patiënt zelf aangeeft dat te willen, maar dan moet deze eerst geïnformeerd worden dat het bedekken van de wond het infectie-risico niet vermindert en het verwijderen of verwisselen van verbandmateriaal extra pijn kan veroorzaken. De bron van deze zienswijze werd in 2015 gepubliceerd [5] en selecteerde uitsluitend bepaalde vormen van onderzoek (RCT’s en meta- analyses). Omdat daarin geen zinvolle aanbeve-lingen konden worden gevonden bedacht men als werkgroep zelf een aantal aanbevelingen. Een belangrijke internationale publicatie over de positieve rol van verbanden bij wonden met acute etiologie [6] werd door deze werkgroep wél gezien, maar als ongeschikt beschouwd.
De beperkte visie van deze Nederlandse werkgroep staat ook op gespannen voet met wat in een hedendaags standaardwerk verpleegkunde is terug te vinden [7]. Daar wordt het gebruik van een postoperatief verband aanbevolen voor één of meer van de volgende redenen.
1. Het aanbrengen van de juiste omstandigheden voor wondgenezing;
2. het absorberen van wondvocht;
3. het steunen of immobiliseren van de wond;
4. het beschermen van de wond (en het jonge epitheel) tegen mechanische beschadiging;
5. het beschermen van de wond tegen bacteriële contaminatie en bevuiling door faeces, braaksel en urine;
6. het bevorderen van hemostase (zoals bij een drukverband);
7. En tenslotte kan een postoperatief verband van steun zijn voor het mentaal en fysiek welbevinden van de patiënt [7].
Richtlijnendatabase
Het moet de wond- en zorgprofessional te denken geven dat dit soort argumenten niet zijn terug te vinden in de richt lijnendatabase van de Federatie Medische Specialisten. [3] Zij geven hierin aan dat het niet aannemelijk is dat patiënten een veilig-heidsrisico (infectie) lopen door het direct post-operatief onbedekt laten van schoon gecontami-neerde, primair gesloten post operatieve wonden. Daarnaast ontstaat volgens hen kort na de post-operatieve periode een fibrinelaag die de wond beschermt tegen micro-organismen van buitenaf.[4]
1. https://www.zorginstituutnederland.nl/over-ons/werkwijzen-en-procedures/zinnige-zorg---doorlichting-van-het- basispakket 11-01-2022
2. https://www.npostart.nl/eenvandaag/29-12-2021/AT_2159099
3. https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/wondzorg/wondzorg_instructies_aan_de_patient/primair_gesloten_wond_onbedekt_laten.html 11-01-2022
4. Collins A. Does the postoperative dressing regime affect wound healing after hip or knee arthroplasty. Journal of Wound Care 2010;20(1):11-16.
5. Ubbink DT, Brölmann FE, Go PMNYH, Vermeulen Evidence-Based Care of Acute Wounds: A Perspective. Adv Wound Care 2015;4:286–94.
6. Franz MG, Robson MC, Steed DL et al. Guidelines to aid healing of acute wounds by decreasing impediments of healing. Wound Repair Regen 2008;16:723–48.
7. Hinkle JL, Cheever KH, Overbaugh KJ (Eds). Brunner & Suddarth’s Textbook of Medical-Surgical Nursing 15th 2022. Wolters Kluwer. Philadelphia. Baltimore. Vol 1, Chapter 16. Postoperative Nursing Management. pp 437-459.
Jouw mening
Is een wondbedekking aanbrengen zinnig?
Wat vind jij zelf en, mogelijk belangrijker, wat vindt je patiënt hiervan ? En hoe kijk jij aan tegen de evidence die men bij het Zorginstituut heeft gebruikt om tot deze aanbeveling te komen ? Zal het ‘slimmer plakken van pleisters’ inderdaad veel besparen ?
Wij zijn nieuwsgierig naar jouw mening. Ga naar www.ntvw.nl jouw mening en geef je mening!
Uit: Nederlands Tijdschrift nr. 1 - 2022
- Details
- Nieuws
- 987
Wondvoorbereidingen TIME helpen de professional bij de keuze van het juiste type debridement
Wanneer een wond niet tijdig de volgorde van defasen van het wondgenezingsproces (hemostase,inflammatie, proliferatie en maturatie) doorloopt,wordt gesproken van een gecompliceerde wond. Er zijn veel redenen waardoor het proces van wondgenezing kan worden verstoord. Dat kunnen systemische factoren zijn die de patiënt zèlfbetreffen (bijvoorbeeld het hebben van diabetes, nierfalen of ondervoeding) of lokale factorenzoals de aanwezigheid van een vreemd lichaam; infectie of een slechte bloedvoorziening 2.Voordat een geselecteerde interventie kan worden uitgevoerd dient de volledige situatie van de patiënt met diens wond in kaart te worden gebracht. Juist voor dit doel is het concept van wondvoorbereiding met TIME ontwikkeld.Het helpt de professional een volledig beeld te vormen waardoor belemmerende factoren tijdig worden opgemerkt en kunnen worden weggenomen.
Introductie T.I.M.E. conceptIntroductie T.I.M.E. concept
Wondzorgdeskundigen hebben altijd behoefte aan duidelijke, praktische manieren om het behandelenvan gecompliceerde wonden te vergemakkelijken. Het diagnostisch wondvoorbereidingsmodel ’T.I.M.E’ is zo’n twintig jaar geleden ontwikkeld 4,5 en heeft zich sindsdien verspreid over de wereld van professionele wondzorg. Het helpt de professional snel een volledigbeeld te vormen van de unieke situatie van de individuelepatiënt met een wond. Dit model, dat in de Angelsaksischeliteratuur is terug te vinden onder de naam ‘wound bedpreparation’ (WBP), wordt in het NTVW beschreven in een viertal onderdelen die overeenkomen met de letters van het acroniem:
’T.I.M.E’: (1. weefsel, 2. ontsteking/infectie,3. vochtigheid en 4. wondrand (zie figuur 1)
Heel bewust zijn punten tussen de letters geplaatst omdat wij de letters voor u ‘punt voor punt’ in de maanden april (T),mei (I), september (M) en oktober (E) gaan behandelen met als titel: Heelt T.I.M.E alle wonden? In dit nummer staat de T van Tissue (weefsel) centraal.
Vraag een gratis PDF aan: Wondvoorbereiding en TIME