previous arrow
next arrow
PlayPause
Slider

Verschenen casuïstieken Kasia Huisman 2014-2015-2016

NTVW - nr.6/7-juni/juli 2016

Hoofdredactioneel commentaar  
Over tijd en veranderingen…

Interview
Kristof Balliu & Melissa Kiopekzis, oprichters Wondzorgcentrum:
‘Expertise wondzorg van de tweede meer naar de
eerste lijn brengen’ 

Verslag 
EWMA 2016:
Patiënten, wonden, rechten 

Interview 
Multidisciplinair werken:  
Prof. dr. Jos Schols: ‘Het kost eerst tijd en dus geld,
maar er is geen andere weg’  

Verslag 
De diabetische voet

Casus 
Kasia Huisman, 
Trauma na val

Column 
Tjaarda Weber
Multidisciplinair werken, onmisbaar in de zorg 
en zeker in onze tak van “sport” de wondzorg
Wetenschappelijk
Sepsis en gecompliceerde wonden

  • Filters

Het ei van Columbus. De zoektocht naar de heilige graal. Hoe het ook wordt benoemd: overal is men binnen de wondzorg op zoek naar het ideale model om kennis en kunde zo dicht mogelijk bij de patiënt te krijgen en tegelijkertijd kwaliteit tegen een acceptabele prijs te bieden. Het NTVW probeert de verschillende initiatieven in beeld te brengen en daarom is een gesprek met Kristof Balliu en Kiopekzis Melissa, oprichters van Wondzorgcentrum in het Belgische Genk ook niet meer dan logisch. Hoewel structuur en financiering van de zorg bij onze zuiderburen niet overeenkomen met die in ons land zijn er natuurlijk ook wel degelijk paralellen te ontdekken.  De grootste gemeenschappelijk deler: het streven om de expertise van de tweede lijn veel meer naar de eerste lijn te brengen.      

De enige zekerheid in het leven is dat alles verandert. Het zou zo maar als de tekst van een
wandtegeltje boven het bureau van de gemiddelde manager kunnen hangen. En niet alleen
daar trouwens. Kijkend naar de zorg dan kunnen de ruim 1 miljoen werkenden deze tekst wel tot
hun lijfspreuk maken. 

Het jaarlijkse EWMA-congres vond dit jaar plaats op 11, 12 en 13 mei in Bremen, Duitsland en had als centraal thema de wondzorg vanuit het perspectief van mensenrechten.
Een patiënt is meer dan een persoon met een wond, het is een mens met behoefte en rechten, zo stelt EWMA-voorzitter Severin Läuchli in zijn openingswoord.
Vanuit die insteek komt hij bij de internationale rechten van de mens en het recht op gezondheid. Dus preventie en behandeling van gecompliceerde wonden moet voor iedereen beschikbaar zijn.
De verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van leven van patiënten is daarmee niet alleen een medische maar ook een politieke verantwoordelijkheid. Beschikbaarheid van wondzorg is een zaak van
medici en beleidsmakers samen. Die samenwerking is de hoeksteen van goede wondzorg en het uitgangspunt voor optimale interdisciplinaire samenwerking.