previous arrow
next arrow
PlayPause
Slider

Verschenen casuïstieken Kasia Huisman 2014-2015-2016

De zoektocht naar goede indicatoren voor wondgenezing

Rubriek: Actueel Toon rubrieken
Aantal maal bekeken: 1459

De genezing van acute wonden volgt bij verder gezonde patiënten een normaal en voorspelbaar patroon. Een patroon dat doorgaans weinig aandacht en zorg van wonddeskundigen nodig heeft. Hoe anders is de situatie bij moeilijk genezende wonden. Bij gecompliceerde en lastig genezende wonden zijn er zo veel factoren van invloed op het helingsproces dat de zoektocht naar een eenduidige biomarker voor het snel herkennen van dit soort wonden nog in volle gang is.  
Zo lang deze specifieke biomarker er niet is, zullen wondbehandelaars het moeten doen met de steeds beter wordende histologische, microbiologische en biochemische laboratoriumtechnieken om zo aan voldoende klinische  gegevens van de wond te komen. In het Britse Journal of Wound Care stond recentelijk een interessant overzichtsartikel van de hand van dr. David Voegeli en dr. Bashir Lwaleed (beide werkzaam aan de Universiteit van Southampton) over de huidige stand van zaken op dit terrein. Een inventarisatie die duidelijk maakt dat we weliswaar steeds meer kennis krijgen van de bepalende elementen bij de genezing van complexe wonden, maar dat er nog veel onderzoek nodig is en blijft naar de klinische aspecten van moeilijk genezende wonden.

Wilt u meer lezen over onze publicaties in het NTVW. Dan kunt u zich HIER abonneren. U blijft daardoor maandelijks als wondprofessional op de hoogte van alle ontwikkelingen in de wondzorg en dat maar voor € 55,00 per jaar.

Neem contact op over dit publicatie
AddThis Social Bookmark Button