eersteslide.jpeg
slide_2.jpeg
PlayPause
previous arrow
next arrow

Verschenen casuïstieken Kasia Huisman 2014-2015-2016

Biofilm en debridement

Categorie: Tjaarda columns
Rubriek: Columns Toon rubrieken
Aantal maal bekeken: 1676

De biofilm kan worden gezien als een gemeenschap van organismen, die door zich schuil te houden in een slijm-matrix op het contactoppervlak (in dit geval met name de bacteriën in de chronische wond) elkaar steunen om te overleven.  Dat maakt dat de biofilm relatief ongevoelig is voor invloeden van buitenaf.
Biofilms kunnen zich bijna overal vormen. Zo zijn er op  het medisch pathologische vlak veel voorbeelden: tandplaque, biofilms op implantaten (geïnfecteerde heuparthroplastiek, mammaimplantaat, osteosynthesemateriaal, geïnfecteerde hartklep enzovoort).
De positie van de biofilm is van invloed op de mogelijke behandeling. Zo is het relatieve voordeel van de tandplaque, maar ook van de gecompliceerde wond, dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld een geïnfecteerde heupprothese de biofilm gemakkelijk te bereiken en dus te behandelen is.

Wilt u meer lezen over onze publicaties in het NTVW. Dan kunt u zich HIER abonneren. U blijft daardoor maandelijks als wondprofessional op de hoogte van alle ontwikkelingen in de wondzorg en dat maar voor € 55,00 per jaar.

Neem contact op over dit publicatie
AddThis Social Bookmark Button