previous arrow
next arrow
PlayPause
Slider

Verschenen casuïstieken Kasia Huisman 2014-2015-2016

wondverzorging.nl

banner wondverzorging

banner voor nieuwsbrief

Aanvragen

Uw winkelwagen is leeg

NTVW Database rubrieken

Over eigenaren, het Wondplatform en pubers…

Rubriek: Hoofdredactioneel Toon rubrieken
Aantal maal bekeken: 787

Even werd het stil. Wie is eigenaar van de wond? En zoals dat tegenwoordig gaat bij heel veel vragen: er kwam direct iemand op het originele idee om de IPhone maar eens te raadplegen. Google leverde na de trefwoorden wond en eigenaar in welgeteld 0,39 seconden maar liefst 1.550.000 resultaten op.

Een indrukwekkend aantal en de conclusie was duidelijk: ergens zou het antwoord op deze vraag wel te terug te vinden zijn op de IPhone. Dat bleek helaas nog niet zo eenvoudig te zijn. De eerste pagina was geheel gewijd aan eigenaren van honden en paarden met een wond. De dierenklinieken en de spannende verhalen over tekenbeten, fretten met vreselijke wonden en andere narigheid bepaalden vervolgens vele pagina’s lang het beeld.

Gelukkig stond ineens tussen alle stukjes over honden, paarden, katten en andere dieren een artikel genaamd “Het Wondplatform wordt volwassen”. Nieuwsgierig opende mijn terrasgenoot het artikel. Het kwam uit de laatste editie van het WCS nieuws. En inderdaad: in het artikel wordt uitvoerig stilgestaan bij het eigenaarschap van de wond. De voorzitter van het WCS kenniscentrum René Baljon toont zich optimistisch en stelt in het artikel zelfs dat er dankzij het Wondplatform nu het eigenaarschap van de wond ontstaat en dat de wondzorg nu eindelijk zelf de regie in handen kan nemen. Dat is nogal een krasse uitspraak. Laat ik het voorzichtig formuleren: het Wondplatform heeft in de eerste jaren van haar bestaan nou niet bepaald duidelijk gemaakt dat het de regie over wat dan ook wil en kan nemen. Dat had vooral te maken met de fundamentele scheefgroei die vanaf het begin duidelijk zichtbaar was.

Het Wondplatform vormde maar een zeer beperkte afspiegeling van het veld, terwijl bedrijfsleven, verzekeraars en overheid te veel invloed kregen. Het heeft veel te lang geduurd voordat de betrokkenen onder druk van buitenaf de stap hebben gezet naar een logische verenigingsstructuur met een onafhankelijke voorzitter en het op afstand plaatsen van verzekeraars, bedrijfsleven en overheid. Zo is veel kostbare tijd verloren gegaan.

De kop van het artikel: “het Wondplatform wordt volwassen” is mijn ogen dan ook wel heel erg optimistisch. Ik hou het meer op het bereiken van de puberale leeftijd. Maar zoals pubers kunnen uitgroeien tot prachtige volwassenen, zo kan het Wondplatform zich ook tot iets moois voor de totale wondzorg ontwikkelen. De mogelijkheden zijn er, nu ligt de bal bij het Wondplatform om er ook echt iets van te maken. Het NTVW zal alles in ieder geval kritisch blijven volgen en vooral kijken naar de resultaten.

Tot slot even terug naar de IPhone van mijn terrasgenoot. Wat zegt het simpele feit dat er bij de 1.550.000 resultaten niet zo gek veel ook maar iets te maken hebben met de discussie binnen de wondzorg? Is het inderdaad een non-discussie? Ach, merkte een van de aanwezigen droogjes op: ‘Uiteindelijk er is natuurlijk maar een eigenaar van de wond en dat is de patiënt zelf”. En zo is het maar net.

Neem contact op over dit publicatie
AddThis Social Bookmark Button