previous arrow
next arrow
PlayPause
Slider

Verschenen casuïstieken Kasia Huisman 2014-2015-2016

Impact op het lymfesysteem

Rubriek: Wetenschappelijk Toon rubrieken
Aantal maal bekeken: 1756

Orginele referentie van dit literatuur onderzoek: van Zanten M., Piller N., Finkemeyer J., Caplash Y.
‘A review of severe lower limb trauma with extensive soft tissue loss and subsequent reconstrsurgery: its impact on the lymphatic system’. 2013. Journal of Australian Wound ManagementAssociation. Wound Practice and Research 22(2)

Het lymfesysteem loopt parallel aan het cardiovasculaire systeem en is essentieel voor de homeostase in het menselijk lichaam. De twee systemen functioneren apart van elkaar. Het cardiovasculaire systeem is een circulatie­ systeem waarbij het lymfesysteem voor het transport zorgt en de twee systemen zijn onderling afhankelijk  van elkaar. Het lymfestelsel wordt onderverdeeld in het diepe systeem (collectoren), het verbindende systeem  (pre­collectoren) en de lymfecapillairen (microcirculatie).
De collectoren en pre­collectoren hebben vaatkleppen, die samen met het spierweefsel in de vaatwanden zorgen voor peristaltiek en daarmee voor het afvoeren van het lymfevocht. Dit lymfevocht wordt via de lymfeknopen weer terug het veneuze systeem gevoerd. De lymfeknopen zijn belangrijke filters, die, daar waar nodig, tegelijk zorgen voor het activeren van immunologische reacties.

Wilt u meer lezen over onze publicaties in het NTVW. Dan kunt u zich HIER abonneren. U blijft daardoor maandelijks als wondprofessional op de hoogte van alle ontwikkelingen in de wondzorg en dat maar voor € 55,00 per jaar.

Neem contact op over dit publicatie
AddThis Social Bookmark Button