previous arrow
next arrow
PlayPause
Slider

Verschenen casuïstieken Kasia Huisman 2014-2015-2016

wondverzorging.nl

banner wondverzorging

banner voor nieuwsbrief

Aanvragen

Uw winkelwagen is leeg

NTVW Database rubrieken

Kwaliteit wondzorg

Rubriek: Hoofdredactioneel Toon rubrieken
Aantal maal bekeken: 3475

Het uitgangspunt daarbij is dat u zelf op basis van de gepresenteerde feiten tot een oordeel over veranderingen, kansen en bedreigingen van de(wond)zorg kunt komen. Het NTVW wil geen mening aan u opdringen maar wil alleen de actuele stand van ontwikkelingen binnen de wondzorg latenzien, welke kant het opgaat en welke mogelijkheden dat dit voor u  biedt.
Natuurlijk worden er ook meningen verkondigd, maar de opvattingen van de redactie vindt u vooral terug in de columns en niet in de artikelen. Dat kan en dat mag u als professional van een vakblad verwachten.
Voor een journalist is het natuurlijk heerlijk dat er in een column wel de ruimte is voor het geven van een eigen mening. Daar maak ik nu dan ook dankbaar gebruik van. In de vorige editie van het NTVW is er uitgebreid stilgestaan bij de doorstart van het Wondplatform. Iris van Bennekom, de nieuwe
voorzitter van het Platform, sprak zich in een interview uit over de manier van samenwerken tussen de verschillende partijen. Terecht, want juist op dat vlak waren er in de afgelopen drie jaar immers de nodige problemen geweest.
Nu met een nieuwe democratische (verenigings)structuur en een onafhankelijke voorzitter zou het Wondplatform 2.0 een grote stap vooruit kunnen zetten.
Dat kan nog steeds en het is ook hard nodig om de wondzorg en zeker de organisatie daarvan naar een hoger niveau te brengen. Er zijn nu meer verenigingen aangesloten en gelukkig is ook de NOVW weer teruggekeerd in het Wondplatform.
Maar belangrijk is wel dat men kritisch blijft kijken naar de interne structuur van het Wondplatform. Het is voor mij logisch dat alleen de beroepsverenigingen bepalen wat er gebeurt. Het is dan opnieuw een raadsel dat een kenniscentrum als de WCS in de eerste ring heeft plaatsgenomen. De scheiding tussen de eerste en de tweede ring zou in mijn ogen ook veel strikter moeten zijn. De eerste ring, daar waar de professionals door hun beroepsverenigingen worden vertegenwoordigd beslist en de tweede adviserende kring bedrijfsleven, verzekeraars, overheid, opleidingen, kenniscentra en anderen wordt alleen bij processen betrokken als de eerste ring daar behoefte aan heeft. Het lijkt mij verstandig om zo snel mogelijk te stoppen met het concept van de toehoorders. Dat voegt niets toe.
Waarom deze veranderingen? Omdat het zaak is dat het Wondplatform snel acteert en snel plannen ontwikkelt om de kwaliteit en de toegankelijkheid van de wondzorg te verbeteren. De wereld om ons heen verandert in hoog tempo en het kan niet zo zijn dat de verschillende partijen in de wondzorg hun energie te veel stoppen in andere zaken dan het beschrijven van de kwaliteit van wondzorg. Hoezo toegankelijkheid, onze wondzorg is toch heel toegankelijk? Ik zeg u: dat kan veel beter. En dat moet ook gebeuren. Het is zaak dat het Wondplatform eerst aan de slag gaat met het beschrijven van die kwaliteit. Daar is grote behoefte aan en daarom zou ik willen afsluiten met de volgende oproep: Wondplatform richt de blik op de toekomst, ontwikkel standpunten en beleid in de eigen eerste kring, win advies in waar nodig in de tweede ring en wordt zo het gezicht van de wondzorg.
Hé, wat voelt dat goed om ook in een onafhankelijk vakblad af en toe je eigen mening te kunnen geven.

Neem contact op over dit publicatie
AddThis Social Bookmark Button