previous arrow
next arrow
PlayPause
Slider

Verschenen casuïstieken Kasia Huisman 2014-2015-2016

Keratosis actinica, keratosis senilis, keratosis solaris of zonlichtbeschadiging

Rubriek: Casuïstiek Toon rubrieken
Aantal maal bekeken: 1527

Actinische keratosen (AK), (Grieks: aktis = straal ; keratose = verhoorning van de huid), is een van de meest gestelde diagnosen in de dermatologische praktijk (Kessels). Het zijn meestal kleine, veelal ruw aanvoelende verhoornde plekjes van de huid. Actinische keratosen worden vooral op oudere leeftijd gezien, echter mede door de veranderde vrijetijdsbesteding, door zonvakanties en zonnebanken, worden actinische keratosen steeds vaker ook op jongere leeftijd waargenomen. Het aantal nieuw gediagnosticeerde laesies in Nederland wordt momenteel geschat op 160.000 per jaar (Kessels).

AK’s recidiveren regelmatig, waardoor een patiënt vaker behandeld moet worden. Daarnaast is het belangrijk zich te realiseren dat niet alle actinische beschadiging zichtbaar is, de zogeheten field cancerization. Actinische keratosen (volgens de meest bekende bronnen) kunnen zich op drie manieren ontwikkelen:
a) regressie,
b) persisterende afwijking(en) of
c) transformatie naar een plaveiselcelcarcinoom.

Of een AK daadwerkelijk in een PCC kan ontaarden en hoe groot het risico daarop is, is echter onduidelijk (Kessels). De verschillende studies die dit principe onderzochten tonen een enorme range die varieert tussen de 0,025% tot 16% per AK per jaar.

Neem contact op over dit publicatie
AddThis Social Bookmark Button