previous arrow
next arrow
PlayPause
Slider

Verschenen casuïstieken Kasia Huisman 2014-2015-2016

Beestachtig

Rubriek: Hoofdredactioneel Toon rubrieken
Aantal maal bekeken: 942

Ook op die manier kunnen dieren ons dus helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van de (wond)zorg. Een opvallend bericht en reden genoeg om eens te kijken naar een aantal beestachtige, directe toepassingen in de wondzorg, waarbij ik me heel goed realiseer dat deze verkenning verre van volledig zal zijn.
Heelmeesters en genezers stonden vroeger heel dicht bij de natuur en zij kozen vaak voor planten en kruiden, maar zeker ook voor dierlijke producten en soms zelfs voor hele dieren bij de behandeling van hun patiënten.
Neem nou de oude Egyptenaren. Bij het hechten van wonden gebruikten zij de ijzersterke kaken van mieren. De Inca’s gebruikten deze hechtmethode ook en zij behandelen de wonden niet alleen succesvol met het sap van de paprikaplant, maar zij lieten de patienten tegen de pijn natuurlijk ook op cocabladeren kauwen. Het gebruik van honing bij de behandeling van wonden is al ruim 4.000 jaar bekend, de bijbel maakte er al melding van. Honing is eigenlijk nooit helemaal van het toneel verdwenen, al moet wel worden gezegd door de komst van de antibiotica honing wel een tijdlang op de achtergrond is geraakt. Door de toegenomen resistentie tegen de antibiotica is honing
recentelijk weer veel meer in de belangstelling komen te staan. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de aan het begin van de vorige eeuw bij puur toeval ontdekte toepassing van de madentherapie. Ook deze spectaculaire therapie werd lange tijd nauwelijks toegepast, maar de laatste 20 jaar is daar weer verandering in gekomen. En wat te denken van de “mossellijm”? Deze lijm, gemaakt met behulp van mosselen, is zeer geschikt voor het hechten van wonden en is een uitstekende vervanger van de traditionele hechtmaterialen. Het gebruik van deze lijm staat nog in de kinderschoenen, maar het is nog slechts een kwestie van tijd voordat deze lijm breed ingezet gaat worden.
Weer even terug naar de muizen en de trillingen. In het Amerikaanse online tijdschrift Plos One hebben onderzoekers van de universiteit van Illinois in Chicago de resultaten gepresenteerd van hun onderzoek naar de toepassing van trillingen bij de behandeling van chronische wonden bij muizen met diabetes. De betreffende muizen kregen vijf keer per week sessies van 30 minuten met lichte trillingen. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat het genezingsproces als gevolg van deze “triltherapie” significant sneller verloopt en dat heeft vooral te maken met de zeer snelle aanmaak van nieuwe bloedvaten in en rondom de wond. Zeer interessant en wellicht ook snel toepasbaar bij mensen, mede omdat de methode non-invasief en zeker zeer gemakkelijk toepasbaar is.
Gelukkig zijn er in deze economisch gezien barre tijden nog altijd bedrijven, organisaties en wetenschappers die zich met een frisse en nieuwsgierige blik richten op onderzoek naar nieuwe behandelmethoden en daarbij passende nieuwe, innovatieve producten. Beesten kunnen daar een beetje bij helpen, maar het zijn uiteindelijk die innovatieve geesten die onze wondzorg naar een hoger niveau kunnen brengen. En dat mag in een tijd een tijd die bol staat van bezuinigingen, nieuwe organisatievormen en veranderende structuren binnen de zorg ook wel eens een keer gezegd
worden…

Neem contact op over dit publicatie
AddThis Social Bookmark Button