previous arrow
next arrow
PlayPause
Slider

Verschenen casuïstieken Kasia Huisman 2014-2015-2016

wondverzorging.nl

banner wondverzorging

banner voor nieuwsbrief

Aanvragen

Uw winkelwagen is leeg

NTVW Database rubrieken

Groter is niet altijd beter

Rubriek: Hoofdredactioneel Toon rubrieken
Aantal maal bekeken: 761

Onze redacteur geeft zijn artikel over deze jaarlijkse bijeenkomst in deze editie van het NTVW zelfs de titel “De grootste EWMA ooit” mee. En de cijfers zijn inderdaad indrukwekkend. Ruim 2.800 deelnemers, meer dan 1.150 lezingen, 95 deelnemende bedrijven, 49 deelnemende organisaties.
Het kan allemaal niet op. Maar cijfers zeggen helaas niet alles. Het aantal Nederlandse deelnemers is drastische teruggelopen. Om en nabij de 50 landgenoten werden er slechts gesignaleerd in de Spaanse hoofdstad. Dat komt door de afstand en door de economische crisis, zo hoor ik u zeggen. Maar naar mijn idee is dat wat al te gemakkelijk. Zou het niet veel meer te maken hebben met inhoud en niveau van het informatie-aanbod bij de EWMA?
Ik hoor van diverse Nederlandse bronnen dat het ieder jaar weer een beetje minder wordt. Minder nieuws, minder niveau tijdens de lezingen en de workshops, minder nieuwe producten en systemen van de bedrijven. En dan wordt het ineens een stuk begrijpelijker dat het aantal Nederlandse deelnemers terugloopt. Want drie dagen naar een weliswaar prachtige stad gaan om daar (internationaal) te kunnen netwerken, is wel een wat magere oogst en is ook niet echt iets waar de handen van de leidinggevende van de gemiddelde deelnemer voor op elkaar zullen gaan.
Ondanks de mooie cijfers van dit jaar is het dus de hoogste tijd voor enige zelfreflectie bij EWMA. Groter en meer is immers niet altijd beter. Minder deelnemers, minder lezingen en minder workshops kan leiden tot een verbetering van de inhoud. En wat te denken van de frequentie? Is iedere jaar een zo grootschalige bijeenkomst ook niet wat overdreven? De Olympische Spelen worden ook niet ieder jaar georganiseerd. De oude Grieken hadden destijds al heel goed begrepen dat overdaad schaadt. Reden genoeg voor de EWMA om heel kritisch naar nut en noodzaak van de jaarlijkse bijeenkomst te kijken. Vragen genoeg lijkt me zo, al is misschien wel de grote vraag of de EWMA zich dit soort vragen gaat stellen. Het zou immers niet de eerste keer dat een goed initiatief aan het eigen succes ten onder gaat…
Groter is niet altijd beter.. Het NOVW organiseert dit jaar voor de negende keer haar jaarlijkse congres voor wondverpleegkundigen. Eerst onder de naam NOVW Practicum in Culemborg, na de verhuizing naar de prachtige Cinemec in Ede is de formule aangepast en wordt samen met het NTVW een nationaal multidisciplinair congres voor wondprofessionals georganiseerd. Het interactieve karakter van deze bijeenkomsten is gebleven en het aantal lezingen, deelnemers en actieve bedrijven is stabiel. De inhoudelijke verdieping is duidelijk zichtbaar en de feedback van de deelnemers maakt duidelijk dat dat de belangrijkste reden is waarom deelnemers ook blijven komen. Dit jaar is op dinsdag 7 oktober het thema “De ecologie van de wond”. Opgave is al mogelijk en wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt. Groter en meer is ook in dit geval immers niet beter...

Neem contact op over dit publicatie
AddThis Social Bookmark Button