previous arrow
next arrow
PlayPause
Slider

Verschenen casuïstieken Kasia Huisman 2014-2015-2016

Advertentie

WEMedical Online Banners WCS 400x250 DEF

Veranderingen, mogelijkheden en uitdagingen

Rubriek: Actueel Toon rubrieken
Aantal maal bekeken: 700

Voor de 17e keer wordt begin mei de EWMA georganiseerd, de jaarlijkse bijeenkomst waar wonddeskundigen uit voornamelijk Europa elkaar ontmoeten om kennis en ervaring uit te wisselen. Van 3 tot en met 5 mei vindt de bijeenkomst dit jaar plaats in Amsterdam en het is dan ook niet meer dan logisch dat de Nederlandse organisaties NOVW en WCS een bijdrage hebben geleverd aan de organisatie van dit evenement.
Elders in deze editie van het NTVW treft u een interview aan met NOVW-bestuurder Wouter Brekelmans waar verder op deze rol wordt ingegaan. Wat heeft deze jaarlijkse  bijeenkomst eigenlijk te bieden en waarom is een bezoek aan de RAI tijdens deze dagen echt aan te raden? U leest er hier meer over.

Is de EWMA een jaarlijkse “ons kent ons”  bijeenkomst waarbij driftig genetwerkt wordt en het sociale programma minstens zo belangrijk als de inhoud van de verschillende postersessies, lezingen, workshops, discussies of hoe de bijeenkomsten verder  ook maar genoemd mogen worden? (zie ook het artikel Van Key-sessions tot E-poster op pag. 22)
Of is de EWMA echt een sterk op de inhoud gericht samenkomen van professionals waar nieuwe trends en ontwikkelingen in de wondzorg uitgebreid aan de orde komen? De waarheid ligt zoals zo vaak in het midden. En even voor de goede orde: er is niets mis met het combinatie van beide benaderingen. De EWMA geeft zelfs overigens aan dat maar liefst 91% van de deelnemers van de vorige bijeenkomst in Bremen aangaf in hun dagelijkse werk aan de slag te gaan met nieuwe kennis die tijdens de EWMA was aangeboden.

Ruim 80% van de deelnemers heeft bij de vorige bijeenkomst kennis gemaakt met nieuwe ontwikkelingen, nieuwe producten, nieuwe behandelmethoden, nieuwe trends. Zo op het eerste gezicht indrukwekkende cijfers, maar enige nuancering is hier natuurlijk wel op z’n plaats. Het is immers niet erg waarschijnlijk dat professionals die van heinde en verre naar een driedaagse bijeenkomst gaan, thuiskomen met de verpletterende mededeling dat ze er niets aan hebben gehad. Maar los van deze nuancering: het zijn mooie cijfers die in ieder geval wel een goede indicatie van het belang van de EWMA geven.

Nederlands perspectief    
Kijkend naar het programma­aanbod van de EWMA is er eigenlijk altijd een duidelijke en ook logische tweedeling te maken. Ook dit jaar is dat weer het geval. Waar de nadruk enerzijds ligt op (wetenschappelijke) ontwikkelingen binnen de wondzorg zelf, daar wordt anderzijds veel aandacht besteed aan de organisatie van die zorg.

De EWMA wordt dit jaar geopend met key sessions over het onderwerp “verandering, mogelijkheden en uitdagingen”. De wondzorg in Europa en ook daarbuiten speelt zich af in een sterk veranderende omgeving waarbinnen professionals hun patiënten met wonden een optimale behandeling moeten geven. Demografische en natuurlijk ook financiële en budgettaire ontwikkelingen gaan snel en zorgen voor een toenemende druk op de wondzorg.
Vier sprekers zullen hier uitgebreid bij stilstaan en Iris van Bennekom, de voorzitter van het Wond platform, zal vanuit het Nederlandse perspectief kanttekeningen bij dit onderwerp maken. Zij heeft haar bijdrage de titel “Woundcare; you'll never walk alone!! Subtitle: Dutch approach” meegegeven.

Wilt u het gehele artikel; lezen kijk dan in het NTVW nr. 4 april 2017

Neem contact op over dit publicatie
AddThis Social Bookmark Button