previous arrow
next arrow
PlayPause
Slider

Verschenen casuïstieken Kasia Huisman 2014-2015-2016

wondverzorging.nl

banner wondverzorging

banner voor nieuwsbrief

Aanvragen

Uw winkelwagen is leeg

NTVW Database rubrieken

Over schaamte en het Wondzorgdebat

Rubriek: Hoofdredactioneel Toon rubrieken
Aantal maal bekeken: 3081

Luister, kijk en huiver bij de woorden en beelden die de parlementaire enquête naar de woningcorporaties opleveren. Op de loonlijst staan bij een corporatie –voor een belangrijk deel vanuit de gemeenschap gefinancierd- en vervolgens zelf miljoenen aan bonussen opstrijken. En dan de schuld bij de overheid neerleggen. Sommige mensen zijn de schaamte voorbij.
Gelukkig komt dat in de zorg niet voor. Toch? Nee, niet op deze schaal. Maar dat er in de zorg ook van alles gebeurt dat eigenlijk niet door de beugel kan, dat staat volgens mij wel vast. Het oprekken van morele grenzen gebeurt zeker ook in de zorg. De top van Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is afgetreden vanwege dubieus declaratiegedrag. Directies van zorgverzekeraars krijgen salarissen waar de meesten onder ons alleen maar over kunnen fantaseren.
Om maar even man en paard te noemen: de directievoorzitter van Achmea , de grootste zorgverzekeraar van ons land, verdiende in het afgelopen jaar als basissalaris ruim € 450.000. Met nadruk op het woord basis. De schaamte voorbij, deze voorzitter. Maar eerlijk is eerlijk: de directies van andere zorgverzekeraars verdienen niet veel minder.
Twee opmerkingen over deze uitwassen. De vraag is of het uitwassen zijn of dat ze logisch voortvloeien uit een mentaliteit waarbij bestuurders en toezichthouders vooral goed voor zich zelf zorgen. Maar de vraag is natuurlijk hoe geloofwaardig zijn dit soort organisaties als ze hun directies en commissarissen exorbitante vergoedingen betalen en tegelijkertijd besparingen en bezuinigingen doorvoeren en op grote schaal eigen medewerkers ontslaan.
Dat moest ik even kwijt. Maar ik had eigenlijk veel liever uw aandacht gevraagd voor het uitgelekte rapport van het NZa onderzoek naar de innovatie van complexe wondzorg. In een artikel elders in deze editie van het NTVW kunt u hier meer over terugvinden. Wat niet in het artikel staat, maar wat ik wel op persoonlijk titel wil zeggen: dit rapport rammelt aan alle kanten. De onderzoekers van Capgemini Consulting hebben veel woorden en veel ingewikkelde rekenmodellen nodig om tot een pijnlijke conclusie te komen: er zijn geen declaraties en registraties beschikbaar van de wondzorg die regulier wordt gegeven aan patiënten met een complexe wond. Ja, u leest het goed. Die cijfers zijn er niet en hele rapport is dus voor het grootste deel gebaseerd op aannames. Tsja en op basis van dit onderzoek moet er dus beleid worden geformuleerd over de manier waarop complexe wondzorg in ons land vorm moet worden gegeven. Is dit een nieuw voorbeeld van het vervagen van de grenzen tussen fictie en non-fictie?
Het is in ieder geval goed dat de NOVW op 12 september over dit onderwerp een wondzorgdebat organiseert met als titel “Bouwen aan de toekomst van complexe wondzorg”. Belangrijk, want die toekomst gaat ons allen aan.
Geef u dus snel op, want beleid moet worden gemaakt op basis van een goed debat tussen wondprofessionals en niet op basis van aannames .
Ik wens u een fijne vakantie.

Neem contact op over dit publicatie
AddThis Social Bookmark Button