previous arrow
next arrow
PlayPause
Slider

Verschenen casuïstieken Kasia Huisman 2014-2015-2016

Opleidingseisen van de opleiding tot wondverpleegkundige

Categorie: NTVW nr. 2 -2020
Aantal maal bekeken: 212

De opleidingen waren voornamelijk gericht op de ziekenhuizen. In 2010 veranderde de naam in College Zorg Opleidingen (CZO), speciaal voor beroepsgroepen buiten het ziekenhuis. Deze konden nu opleiding laten toetsen door het CZO. Voor verpleegkundigen die zich specialiseren in hun eigen vakgebied heeft men de verpleegkundige vervolgopleidingen (VVO) ontwikkeld. Hiermee ontstaat een onderscheid tussen verpleegkundigen met en zonder vervolgopleiding. Door deze mogelijkheid heeft het Erasmus MC Academie met anderen gevraagd om ook erkenning te kunnen krijgen via het CZO.

Werkwijze
Het CZO werkt landelijk en de wondopleidingen worden op eenzelfde manier getoetst als de andere bestaande CZO erkende opleidingen. Een manier van werken die is vastgesteld uit de ervaringen met ziekenhuizen en universiteiten.    
De basis van deze gedachte is dat alleen instellingen erkenningen kunnen krijgen. Die moeten zich daarvoor aanmelden. Studenten die dan bij een CZO-erkende instelling hun opleiding hebben voltooid, ontvangen een erkend CZO diploma dat in heel Nederland wordt geaccepteerd en hiermee wordt de student opgenomen in het landelijke diplomaregister.
Een instituut dat erkend wil worden als opleider moet hiertoe een aanvraag indienen bij het CZO. Als het CZO besluit dat ze het instituut willen toetsen voor erkenning in een nog niet erkend vakgebied, dan worden vervolgens de opleidingseisen samengesteld door een opleidingscommissie. Hierin wordt beschreven het deskundigheidgebied en de eindtermen van een opleiding.

Neem contact op over dit publicatie
AddThis Social Bookmark Button