eersteslide.jpeg
slide_2.jpeg
PlayPause
previous arrow
next arrow

Verschenen casuïstieken Kasia Huisman 2014-2015-2016

  • Filters

‘Andere structuur zorgt voor zelfde kwaliteit wondzorg thuis en  in het ziekenhuis’

Iedereen schijnt zich tegenwoordig te buigen over onze wondzorg. De politiek, CVZ, zorgverzekeraars, Zorgautoriteiten. Talrijke bureaus worden ingeschakeld. Het ene rapport is nog niet uit of het andere verschijnt.

Ecologie geeft frisse blik op wondzorg

Op 7 oktober organiseerden NOVW en NTVW voor de derde keer het jaarlijkse Nationale multidisciplinaire congres voor wondprofessionals.
Dit congres is een voortzetting van het NOVW Practicum en zowel qua formule als qua inhoud heeft het congres zich in acht jaar tijd ontwikkeld tot een waardevol, informatief en interactief platform voor de uitwisseling van kennis op het gebied van wondzorg. Het gestaag groeiend aantal deelnemers maakt duidelijk dat de kwaliteit van het congres door steeds meer wondprofessionals wordt gezien als een uitstekende manier om in betrekkelijk korte tijd nieuwe inzichten te krijgen in de laatste ontwikkelingen op hun vakgebied.

 

De donkere en nu koude dagen rond de kerst en jaarwisseling vormen een goede tijd voor overpeinzingen. Enkele recente gebeurtenissen in mijn omgeving zijn aanleiding voor deze column.

De donkere en nu koude dagen rond de kerst en jaarwisseling vormen een goede tijd voor overpeinzingen. Enkele recente gebeurtenissen in mijn omgeving zijn aanleiding voor deze column.

 

Een 50 jarige kennis had in verband met vermoeidheidsklachten en zoals hij zelf dacht een dreigende burn-out twee maanden geleden een vakantie geboekt in Zuid-Europa. Een week voor vertrek besloot hij toch de huisarts te bezoeken, omdat hij knieklachten had en hij de laatste tijd problemen kreeg met de ontlasting, obstipatie afgewisseld met dunne ontlasting en krampen. Op het spreekuur wilde hij beide klachten bespreken, maar gezien de “spoedplek” deelde de huisarts mee: Het consult duurt 10 minuten en er is maar tijd om een klacht te bespreken (sic). De man maakte de afweging: over enkele dagen op vakantie, kan daar niet genieten als ik niet goed kan lopen en hij vertelde dus over zijn knieklachten. Hij werd goed nagekeken en de diagnose beginnende gonarthrose werd gesteld en hij kreeg Voltaren en leefregels voorgeschreven. Dat hielp vrij goed en hij ging opgewekt op vakantie, zij het dat in het vliegtuig de buikklachten opspeelden. Na drie dagen, ondanks de vakantie-olijolie, liep de ontlasting vast en werd hij met spoed geopereerd in verband met een stenosrende rectosigmoid tumor (die de buitenlandse huisarts middels een simpel rectaal toucher had vastgesteld), kreeg een AP en werd na een week gerepatrieerd voor definitieve behandeling.