previous arrow
next arrow
PlayPause
Slider

wondverzorging.nl

banner wondverzorging

Verschenen Blogs

Tjaarda Weber

Tjaarda was spreker op het Nationaal multidisciplinair congres voor wondprofessionals 2013, en werd door de deelnemers als ‘zeer goed’ beoordeeld, vanwege zijn specifieke kijk op wondzorg. Om die reden heeft de redactie van het NTVW samen met Tjaarda besloten om in ieder nummer een column te plaatsen over de wondzorg.

Tjaarda volgde zijn opleiding tot algemeen chirurg in het toenmalige Rode Kruis Ziekenhuis te Den Haag en het Academisch Ziekenhuis te Leiden. Werkte daarna als chef de clinique in het toenmalige Ziekenzorg in Enschede en het Academisch Ziekenhuis te Maastricht (Thorax- en Algemene Chirurgie) om zich in 1999 te vestigen als algemeen chirurg te Geldrop.

Naast de algemene chirurgie waren m.n. traumatologie, longchirurgie en intensiv care geneeskunde zijn aandachtspunten. Tevens was hij van 1989 tot 2013 verbonden aan PSV (voetbal) als clubarts, algemeen chirurg, het laatste jaar als adviseur.

In 2005 heeft hij zijn maatschaps-deelname moeten beëindigen om gezondheidsredenen en heeft daarna als waarnemer gewerkt en als chirurg bij Topsupport te Eindhoven, het sport-medische centrum gelieerd aan het St. Anna Ziekenhuis te Geldrop.
Van 2011 tot 2013 was hij medisch directeur van de Da Vinci Kliniek te Geldrop.

Wilt u Tjaarda elke maand volgen abonneer u dan op het Nederlands Tijdschrift Voor Wondzorg (NTVW)
1 minute reading time (197 words)

Biofilm en debridement

Biofilm en debridement

Bioburden staat volop in de belangstelling bij iedereen die de ontwikkelingen binnen de wondbehandeling nauwlettend volgt. Het gaat daarbij om bioburden in het algemeen, de resultante van de combinatie van anorganisch en organisch materiaal dat de ontstekingsreactie stimuleert en de genezing van de wond remt. Maar er wordt gelukkig ook steeds meer naar specifieke aspecten van de biofilm gekeken.

De biofilm kan worden gezien als een gemeenschap van organismen, die door zich schuil te houden in een slijm-matrix op het contactoppervlak (in dit geval met name de bacteriën in de chronische wond) elkaar steunen om te overleven.  Dat maakt dat de biofilm relatief ongevoelig is voor invloeden van buitenaf.
Biofilms kunnen zich bijna overal vormen. Zo zijn er op  het medisch pathologische vlak veel voorbeelden: tandplaque, biofilms op implantaten (geïnfecteerde heuparthroplastiek, mammaimplantaat, osteosynthesemateriaal, geïnfecteerde hartklep enzovoort).
De positie van de biofilm is van invloed op de mogelijke behandeling. Zo is het relatieve voordeel van de tandplaque, maar ook van de gecompliceerde wond, dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld een geïnfecteerde heupprothese de biofilm gemakkelijk te bereiken en dus te behandelen is....
Wilt u meer lezen over Tjaarda columns, abonneer u dan op het Nederlands Tijdschrift Voor Wondzorg (NTVW) www.ntvw.nl

Dominate Wounds
De wondprofessional in Wonderland: EWMA
 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ntvw.nl/content/