previous arrow
next arrow
PlayPause
Slider

wondverzorging.nl

banner wondverzorging

Verschenen Blogs

Redactie NTVW

Feiten en meningen en argumenten?

parachut_20170708-095556_1

Laatst was ik samen met kleindochter van 9 jaar bij pianoles. Voor haar zit een leuke jongen van haar leeftijd waar ze bijzonder lief mee omgaat. Bij het gedag zeggen, zei ik tegen haar ‘Zeg je liefje maar gedag’. Haar reactie was duidelijk en fel. Het is niet mijn liefje maar het is gewoon een goed vriend.

Ik realiseerde direct duidelijk dat het van mij een mening was en voor haar was haar reactie duidelijk een feit. Het was niet haar liefje!

Met dit voorbeeld is het direct helder hoe het zit met Meningen & Feiten en…. Argumenten hoefde ik daarom ook niet meer te proberen. Ik was uitgepraat.

Ons leven, doen en laten zitten vol met meningen en feiten. We realiseren het ons niet altijd. Toch leek het ons goed daar eens bij stil te staan vandaar een College eXtra ‘Meningen en Feiten in de wondzorg’ die wij op 19 september houden. (voor meer informatie)

Een vooroordeel is een mening die ontstaat door gebrek aan kennis. Niet zo vreemd want we kunnen gewoon niet alles weten. Maar hoe vaak gebeurt het niet dat wij snel ons oordeel klaar hebben ‘zonder de feiten te checken’.

Zo werd ik afgelopen maand geconfronteerd met een klassiek voorbeeld, waar je het goed kunt zien in de wondzorg. Het ging om een Blog die onlangs werd gepubliceerd bij de WCS waar een stevige discussie uit ontstond. Onderwerp was: ‘dat traditionele leveranciers soms wel drie dagen doen om speciale verbanden te kunnen leveren en dat voor een spoedlevering zomaar vijftig euro gerekend kan worden.’ Daarbij sluit de schrijfster af met de mededeling dat het hoog tijd wordt dat een partij in het gat van de markt springt om bezorging van verbandmaterialen te versnellen en tegelijkertijd te verduurzamen. Zo die staat, ze vond duidelijk dat het anders moet. Maar ook hier kun je je afvragen heeft ze niet te snel haar oordeel klaar ’zonder de echte feiten’ te checken.

Wel geeft de schrijfster, nadat de rook is opgetrokken, dat de werkelijkheid van een Blog nooit zwart-wit is en dat de bedoeling van een blog, dat mensen geprikkeld worden om eens na te denken over het onderwerp en dat is schijnbaar duidelijk gelukt. We hebben het daarom even voor je op een rijtje gezet. Oordeel zelf op basis van feiten. We hebben 10 zinsneden gekozen. (Wil je de Blog lezen dan kan je naar deze link gaan)

Feit of een mening 1e gedeelte

1. Helaas kost het traditionele leveranciers soms wel drie dagen om speciale verbanden te kunnen leveren en voor een spoedlevering kan zomaar vijftig euro gerekend worden…..

Feit of een mening? Is dit onderzocht. Wie zijn de traditionele leveranciers. Duurt het echt drie dagen. Geldt dit voor alle leveranciers. Een mening, want dat is niet onderzocht *

2. En dan nog zoiets: retourneren van ongebruikte materialen. Alles wat aan verbandmaterialen teruggaat naar apotheek of leveranciers wordt vernietigd.

Feit of een mening? Het is een feit dat het wettelijk is geregeld. Of alles wordt vernietigd weten we eigenlijk niet en kunnen we helaas niet controleren? Dus blijft ook dit een mening *

3. Luchtdicht verpakken om ongewenste vochtigheid te voorkomen is al decennia geen probleem meer en tegenwoordig zijn er eenvoudige RFID-sensoren die mee verpakt kunnen worden en registeren of de temperatuur te hoog of te laag is geweest (kosten bij aanschaf in bulk slechts één euro).

Feit of een mening? Een feit is dat een RFID sensor mee verpakt kan worden. Dat klopt dus. Maar niet iedere leverancier kan ze op bulk kopen. Misschien geldt dit wel voor bol.com? De goedkoopste op Google die we konden zien is € 1,85. We kunnen dus niet stellen dat één euro een feit is!  Dus wederom een mening*

4. Het produceren en uiteindelijk ook weer vernietigen van een extra set aan verbandmateriaal is vele malen belastender dan de sensor of het vervoer terug.
Is hier onderzoek naar gedaan. Nergens vind ik daar onpartijdige literatuur over. Zover ik weet dus niet, opnieuw een mening?*

5. Hoog tijd dat een partij in dit gat in de markt springt om bezorging van verbandmaterialen te versnellen en tegelijkertijd te verduurzamen door niet zomaar alles weg te gooien. Meneer Heijn, u misschien?

Dit is beslist een mening waar veel argumenten op los kunnen worden gelaten. Of dit zo is en of meneer Heijn dat beter doet valt te bezien? Ook dat is wat de schrijver niet kan weten? Is er een gat in de markt? Om dat te bepalen? Is er een analyse van haalbaarheid nodig? Dat is zover ik weet ook niet gedaan. Dus een mening*

Deze eerste vijf zinsneden van de eerste Blog bestaat helemaal niet uit feiten maar uit meningen. Diverse partijen voelen zich om die redenen aangevallen en reageerde daarom hierop. Daarop volgde een tweede Blog. Terecht of onterecht oordeel weer zelf.

6. Reactie van een distribiteur: Een distributeur kan niet álles op voorraad houden en daarom moeilijk verantwoordelijk kunnen zijn voor de wat minder vlotte levering.
Reactie schrijfster: Als zij op voorhand weten wat geleverd moet worden, kunnen ze sneller leveren. Proberen te voorspellen wat je klant wil.
We weten dat iedere patiënt heel erg verschillend is. Daarbij is iedere wond verschillend. Hoe kun je dan precies voorspellen wat nodig is. Ook deze reactie is opnieuw een mening van de schrijfster. *

7. Reactie van een lezer: Deze gaf aan dat retourzendingen er vaak nogal slecht aan toe zijn en daarom niet geschikt zijn voor herdistributie.
Reactie schrijfster: Dat neem ik direct aan. (dus een feit). De vraag is hier wel wat de kip en wat het ei is. Mensen weten immers dat het toch niet meer gebruikt gaat worden, dus waarom zou je er voorzichtig mee omgaan.

Dit is meer een stelling die je niet weet of dit zo is. Ook weer is dit onderzocht? Er zijn genoeg argumenten te bedenken dat dit niet zo is. Duidelijk een mening*  

8. In een eigen blog op de site van een leverancier, als reactie op mijn blog is ook vermeldenswaardig.
Reactie schrijfster: Hij verwijst mijn verhaal naar de prullenbak. Dat is zeker een feit!

9. Reactie schrijfster: Hij herkent als leverancier zich niet in het feit dat het lang duurt en kostbaar is om het juiste materiaal bij de patiënt te krijgen. Maar vervolgens verschuilt hij zich achter een richtlijn van de overheid die er inderdaad niet voor niets is, maar ook best wel gechallenged mag worden.
Oeps! Opnieuw een pure mening (vooroordeel) van iemand die dat vindt en er ook nog iets van vindt?

10. Reactie schrijfster: De overheid zal de eerste zijn om met een nieuwe richtlijn te komen om verspilling van geld en middelen tegen te gaan. Dit soort richtlijnen volgt nu eenmaal de verandering in plaats van dat ze de verandering afdwingt. Misschien is zijn bedrijf nou net de uitzondering die de regel bevestigt, wie zal het zeggen.
Ook deze zin zit vol met eigen twijfels. ‘Zal de overheid de eerste zijn…. We weten dat de overheid niet altijd de eerste is in dit soort zaken. Misschien is zijn bedrijf? Ook hier weer twijfel. Dus dit is puur een mening en absoluut geen feit.

Conclusie
We hebben vaak meer over meningen dan dat we ‘feiten checken’. Is het erg om een mening te hebben. Nee natuurlijk niet. Meningen uitwisselen moet en luisteren naar elkaar ook. Maar daarbij zijn feiten indien mogelijk een goede ondersteuning wat je vindt, zeker als je reageert op iets waarvan je vindt dat het anders zou moeten.
Zelf realiseer ik mij nu meer dan ooit dat ik even had moet nadenken bij mijn kleindochter.

Je ziet hoe belangrijk ‘Meningen en Feiten’ zijn. Ook de wondzorg zit er vol mee. Denk er eens over na en schrijf je in op het College’’ Feiten en meningen eXtra. Dan kunnen we het er over hebben. Er gaat een wereld gaat voor je open. We zijn er van overtuigd dat samenwerken en begrip voor elkaar dan veel beter zal zijn. Reageren kan dus en ja iedereen kan je reactie zien.

Ton Lassing

Meebewegen met de Gezondheidsraad
Noodzakelijke veranderingen, gemiste mogelijkheden...
 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ntvw.nl/content/