previous arrow
next arrow
PlayPause
Slider

Advertentie

WEMedical Online Banners WCS 400x250 DEF

wondverzorging.nl

banner wondverzorging

Verschenen Blogs

Dr. Michel Hermans

1 minute reading time (258 words)

Klinisch onderzoek in wondgenezing is moeilijk

Klinisch onderzoek in wondgenezing is moeilijk

Een gerandomiseerd, prospectief onderzoek is de gouden standaard voor het doen van klinisch onderzoek. Een dergelijk onderzoek is het snelste te volbrengen wanneer men een therapie voor een “normale”, veel voorkomende ziekte test in een makkelijk te identificeren en goed toegankelijke bevolkingsgroep. Bovendien moet het effect van de behandeling bij voorkeur snel, specifiek en eenduidig zijn.
Voor de typische farmaceutische producten (genees­middelen) zijn deze studie voor waarden vaak relatief eenvoudig te creëren. Zo heeft 31% van alle Nederlanders (meer dan 5 miljoen) hyper tensie. Deze patiënten zijn makkelijk te vinden en het primair doel van een studie in deze patiëntengroep voor deze indicatie is relatief simpel, name lijk het verlagen van de bloeddruk (en het identi ficeren van bijwerkingen).
Bestuderen van het effect van een behandeling voor wonden (acute, bijvoorbeeld brandwonden, zowel als chronische, bijvoorbeeld diabetische ulcera) is veel moeilijker. Om te beginnen is het aantal patiënten geringer: volgens het landelijke huisartsen informatie netwerk zijn er ongeveer 800.000 diabetische patiënten in Nederland. In de VS ontwikkelt ongeveer 8% van alle patiënten  een ulcus hetgeen in Nederland overeen zou komen met 64.000 diabetische ulcera. Dit soort chronische laesies komt dus relatief zelden voor en de laesie, alsook de juiste patiënten voor studies,  zijn moeilijker te vinden. Goed klinisch onderzoek is bovendien vaak een “nagedachte” in de ontwikkeling van een nieuw product of nieuwe indicaties, vooral in de kleinere “Medical Device” bedrijven. Vindt u dit artikel interessant en wilt u meer lezen van Michel Hermans abonneer u dan op het NTVW. Voor € 55,00 krijgt u het tijdschrift 11x per maand.

Wondzorg Waar & Hoe
Het scherpe debridement
 

Reacties

Nog geen reactie
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
maandag 30 november 2020
Indien u zich wenst te registreren vul dan alle velden in. Indien u niet wilt registeren is naam voldoende.

Captcha afbeelding