previous arrow
next arrow
PlayPause
Slider

wondverzorging.nl

banner wondverzorging

Verschenen Blogs

Redactie NTVW

Meebewegen met de Gezondheidsraad

oude-man-springt

De komkommertijd van het dagelijks nieuws is weer een beetje voorbij, blijft over natuurlijk de ernstige zaken, zoals de vreselijke aanslagen, ongelukken en ander slecht nieuws.

Maar gelukkig hebben we dan op 22 augustus toch nog een goed bericht van onze Gezondheidsraad die de Beweegrichtlijnen 2017  in het nieuws bracht en ons een advies geeft over bewegen.

Op verzoek van de minister van VWS evalueerde de Commissie Beweegrichtlijnen in dit advies de normen in het licht van nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen. ‘We moeten volgens de Raad als volwassenen wekelijks tenminste twee en een half uur matig intensief bewegen en kinderen dagelijks minstens een uur.  Dit alles verlaagt het risico op chronische ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten, depressieve symptomen en bij ouderen, botbreuken.’

Wisten we dit al of is dit echt nieuws? Ik laat het graag aan u over. Maar wat is dat voor commissie die alleen maar kijkt naar het bewegen en niet andere oorzaken aan de kaak stelt om gezond te leven? Zaken die veel slechter zijn voor ons lichaam zoals bijvoorbeeld ons voedsel van de hamburgers- en kipnuggets giganten. Van de verkeerde ingrediënten in ons voedsel en zoals onlangs het gif wat in onze eieren is terecht gekomen. Als we daar eerst op zouden letten, en het probleem bij de oorzaak aanpakken in plaats van de gevolgen van ons slechte eetpatroon te bestrijden, is dat niet veel logischer? Wat is het belang achter dit advies?
Wie is eigenlijk de Gezondheidsraad onder wiens verantwoordelijkheid valt de club die ons aan het bewegen willen zetten. Laten we even kijken naar de zittende Raad, in dit verband een mooie woordspeling.   

Voorzitter is Prof. dr. W.A. van Gool. Hij promoveerde op dierexperimenteel onderzoek naar hersenveroudering. Simon, want zo schijnen we hem ook te mogen noemen volgens de site, is hoogleraar in de neurologie, in het bijzonder de dementieën.
Vice voorzitter is Prof. dr. J.L. Severens. Hans heeft Beleid en Beheer gestudeerd in de Gezondheidswetenschappen.  Hij was eerst hoogleraar Medical Technology Assessment en daarna Hoogleraar Evaluatie in de Gezondheidszorg bij het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg. Nou niet bepaald mensen die uit de bewegingswereld komen.

Deze mensen, die het gezicht zijn van de Gezondheidsraad en met deze staat van dienst, zijn nou niet bepaald de goeroes waarvan je verwacht dat zij ons aan het bewegen gaan krijgen. Maar goed, zij informeren wel de minister en ook de media die er weer een hype bij heeft, want geheel sport-minded Nederland schuift weer aan de tafel bij Jinek om te onderschrijven dat we meer moeten gaan bewegen.
Voorop natuurlijk Olga Commandeur, voormalig atlete en een van de boegbeelden van ‘Nederland in beweging’ van Omroep Max, die ons nog even snel mededeelde dat ze inmiddels een nieuwe knie had gekregen en riep: ‘als je maar gaat hijgen dan ben je goed bezig!’ Maar over ons voedsel werd aan tafel geen woord gesproken. Minder vet in het eten, minder suiker in snoep en minder zout in ons voedsel daar moet je natuurlijk als commissie voor staan en het bedrijfsleven over aanspreken. Vermoedelijk is dat minder gemakkelijk voor een commissie in de Gezondheidsraad dan de dagelijkse mensen laten bewegen en misschien liggen daar ook niet de belangen van de Gezondheidsraad en VWS. Maar misschien is dat te slecht gedacht?

Ruben Mersch
Feiten en meningen en argumenten?
 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ntvw.nl/content/