previous arrow
next arrow
PlayPause
Slider

wondverzorging.nl

banner wondverzorging

Verschenen Blogs

Redactie NTVW

Noodzakelijke veranderingen, gemiste mogelijkheden en grote uitdagingen

Over publicatie NTVW nr. 5 – 2017 EWMA

In dit artikel in het NTVW nr. 5 -2017 kijkt het NTVW dit keer eens kritisch aan tegen de EWMA 2017 onder de titel ‘Noodzakelijke veranderingen, gemiste mogelijkheden en grote uitdagingen’. De EWMA wordt gezien als een succesvolle formule en voorziet blijkbaar nog steeds in een behoefte bij veel mensen die betrokken zijn bij de wondzorg.

Wanneer wij als redactie NTVW een op een met de deelnemers van de EWMA in Amsterdam spreken blijkt het vaak heel anders te liggen en horen we toch écht andere opmerkingen.
Zo vindt men bijvoorbeeld dat de kwaliteit terugloopt van de voordrachten en dat de EWMA steeds een minder congres aan het worden is. Daarnaast opmerkingen over het vervallen van gewone zaken op een congres als gebruikelijke lunch en drinken, terwijl er voor de drie dagen toch een stevig bedrag van € 623,00 moet worden neergelegd. Een ander klacht die wij hoorde lag voornamelijk bij het bedrijfsleven, dat het vrijdag al erg stil was en er nauwelijks deelnemers aan hun stand kwamen. Suggestie van iedereen is om er nu eindelijk eens twee dagen van te maken. Toch zien we ieder jaar weer alle bedrijven terug op de EWMA ondanks dat er te weinig leads zijn en er grote bedragen moeten worden betaald voor de stands. Het wegblijven is schijnbaar toch veel erger.

Ook wat betreft het aantal deelnemers was men niet al te duidelijk. Er ging een lijst rond dat er ca. 650 Nederlandse deelnemers zouden komen. Bij het bekijken van die lijst bleken er 175 studenten van de Hoge School uit Ede bij te zitten. Op het openingsscherm bij de opening gaf de EWMA aan dat er 815 Nederlanders waren. Dus dat is duidelijk hoger dan de lijst. De vraag is dus hoe betrouwbaar zijn deze gegevens.

ewmaOok wat betreft de opening zou het een en ander verbeterd kunnen worden. Je verwacht daar in ieder geval een stevige dagvoorzitter met een duidelijke taak, die de zaakjes goed aan elkaar breit en dat er voordrachten worden gehouden over de stand van zaken nu en de toekomst van wondzorg in al zijn aspecten en zeker dit keer hoorde wij dit graag over Nederland aangezien er zeker goede ontwikkelingen zijn uit de markt ten aanzien van Wondexpertise Centra en ambulante diagnostiek in de eerstelijns wondzorg voor thuiszorg en huisartsen.
Nu is er eerst een hevig geluidsspektakel met vliegtuigen, motoren en snelheid en een Amerikaan die door de zaal werd gebruld. Daarna keert het van het ene moment sterk terug tot gezapige voordrachten over de wondzorg die niet uit de verf komen.
In het artikel wordt wel heel terecht gezegd dat het niet de bedoeling is de EWMA af te branden. En dat moet ook niet. Maar het is ook goed is om eens kritisch aan te kijken tegen de EWMA zelf. Niet alleen door het NTVW maar ook door de deelnemers van de EWMA en dat men echt uitspreekt wat men ervan vindt.

Natuurlijk heeft de EWMA veel goede zaken zoals wederom weer twee goede documenten ‘Use of Oxygen therapies in Woundhealing’ en Negative Pressure Wound Therapy: Overview, Challenges and Perspectives. En zeker hulde aan degene die zich inzetten voor verbetering van wondzorg, onderzoeken doen en soms ondanks de zenuwen hun voordrachten houden.

Feiten en meningen en argumenten?
Over kansen, mogelijkheden, gevaren, succes en ver...
 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ntvw.nl/content/