eersteslide.jpeg
slide_2.jpeg
PlayPause
previous arrow
next arrow

INSCHRIJVEN L&R TOPWEBINARS DEEL 3 en DEEL 4 

voorpagina nr. 9
Letters LenR

T.I.M.E. deel 3 de 'M 'van Moisture
7 september 2022 – 16.00 uur -17.30 uur


Het juiste evenwicht in wondvocht: belangrijk voor wondgenezing
Spreker: Ron Legerstee, Consultant Wound Healing & Tissue Repair, Pe@r Review
voorplaat klein
Letters LenR

T.I.M.E. deel 4  de 'E' van Edge
28 oktober 2022 – 16.00 uur -17.30 uur

 

De wondrand in optima forma
Spreker: Ron Legerstee, Consultant Wound Healing & Tissue Repair, Pe@r Review

wondverzorging.nl

banner wondverzorging

Verschenen Blogs

Redactie NTVW

Over virtuele prijzen en achterhaalde financieringsvormen

door Jos Nonnekes, hoofdredacteur NTVW
artikel uit het NTVW nr. 5 - 2016

photodune 8333653 the information xsZelf ben ik een jaar geleden aan iets onschuldigs geopereerd. Een jaar geleden en ik heb nog geen enkele rekening gezien. DBC al lang en breed afgesloten en Joost mag weten wat er nu allemaal gebeurt. Natuurlijk weet ik ook wel dat het zorgproces en de financiering daarvan heel complex zijn.  En dat de zorgverzekeraars in financiële zin de klanten zijn en dat patiënten vaak nog niet zo worden gezien. Maar ik vind het heel merkwaardig dat ik na een jaar nog geen idee heb wat de kosten zijn van mijn operatie.

Er was een uitzending van prima tv-programma Radar voor nodig om mij nog veel meer duidelijk te maken. En toen werd het pas echt onthutsend. In de uitzending van 16 mei jongstleden zei bestuursvoorzitter dr. Marcel Levi van het AMC dat het voor patiënten onmogelijk is om de kosten van een operatie te achterhalen omdat de ziekenhuizen virtuele prijzen berekenen. Pardon? Ja, hij zei het echt! Ziekenhuizen berekenen virtuele prijzen die volledig los staan van wat iets werkelijk kost.  Er worden jaarlijks afspraken gemaakt voor het budget dat een ziekenhuis van een zorgverzekeraars krijgt. Dat budget wordt vervolgens ingevuld, de behandelingen ingepland en de prijzen worden er zo bij verzonnen dat het totaal binnen het budget past. Ik stel voor dat als u inmiddels weer op uw stoel zit, dat u deze zinnen nog een keer leest. Ik heb er eigenlijk maar een kwalificatie voor: onthutsend.

In deze editie van het NTVW vindt u een interview met prof. Wim Groot, gezondheidseconoom aan de Universiteit van Maastricht en spreker op het komende NOVW/NTVW congres.  Hij geeft daarin onder andere aan dat zorgaanbieders als zorgondernemers er nog helemaal niet klaar voor zijn om zorgontvangers/klanten/patiënten echt goed te informeren, keuzes te bieden en bijvoorbeeld een prijsopgaaf te geven.  Hij staat daarnaast uitgebreid stil bij een ander heet hangijzer in de zorg. Hij constateert dat er terecht steeds meer aandacht is voor multidisciplinair samenwerken binnen de tweede lijn en tussen de eerste en tweede lijn.  Een noodzakelijke ontwikkeling die zeker ook binnen de wondzorg gelukkig steeds meer plaatsvindt.  Maar de manier waarop wij met elkaar de financiering van de zorg hebben geregeld, staat eigenlijk op gespannen voet met deze ontwikkeling.  Sterker nog: het belemmert de door alle betrokken professionals zo nodig geachte multidisciplinaire samenwerking.
Dit alles overziend kan ik alleen maar concluderen dat beleidsmakers zich achter de oren moet krabben of de nu ingeslagen van marktwerking de oplossing gaat bieden voor de problemen waarmee we allemaal binnen de zorg te maken hebben. En het is wrang dat verzekeraars een grote broek aan trekken en het doen voorkomen dat zij hun zaakjes goed voor elkaar hebben en dat het veld er een puinhoop van maakt. De realiteit is echt anders en het oplossen van fundamentele problemen is toch echt een gezamenlijke verantwoordelijkheid.   

Jos Nonnekes
     

Over kansen, mogelijkheden, gevaren, succes en ver...
Topje van de ijsberg
 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ntvw.nl/content/