Verschenen Blogs
Kasia Huisman Blog
Patiënt, Cliënt, Klant …
Tijdens een presentatie over de preventie van decubitus ben ik door een manager aangesproken dat ik mijn patiënten “patiënten” noem en niet “cliënten”.
Ik heb een soort ingebouwde aversie tegen het begrip “cliënt”. Misschien komt het door mijn Poolse achtergrond, maar ik kan mijn patiënt geen cliënten noemen zonder daarbij aan commercie te denken.
Een klant is de afnemer van een goed of dienst van een leverancier. In principe is het zo dat hier betaling tegen over staat. Voor veel organisaties zijn klanten een belang rijke bron om direct of indirect inkomsten te verwerven.
(Wikipedia)
Cliënt kan verwijzen naar:
• Een formele benaming voor een klant, een persoon aan wie een product of dienst wordt geleverd
• Een patiënt in de zorgsector waarbij geen medische ingrepen worden verricht (bijvoorbeeld in de geestelijke gezondheidszorg)
• Cliens (Cliënt (Oude Rome)), een term uit de Romeinse geschiedenis
Een cliens was in het oude Rome de beschermeling van een patronus. Het kon een vrijgelaten slaaf van de familie zijn of een nakomeling van een vrijgemaakte slaaf.
In ieder geval was het steeds een plebejer. Plebejer (Latijns woord plebs: volk, menigte) Het woord cliens was afgeleid van het oudere cluens, dat “hij die hoort” betekent.
Hiermee werd aangeduid dat de cliënt de oproep om bij zijn patroon te verschijnen ook opvolgt. Ons woord cliënt is afgeleid van cliens. Ook het Nederlandse begrip cliëntelisme is aan de cliens ontleend. (www.wikipedia.org)
Een patiënt is iemand aan wie medische, paramedische en/of verpleegkundige hulp wordt verleend. De patiënt is een zorgbehoevende en geniet de zorgen of het toezicht van een zorgverlener. Een patiënt is eigenlijk iemand met een zelfzorgtekort. Deze patiënt kan een ziekte, aandoening of letsel hebben.
Patiënt komt van het Latijnse patientia, dat lijden, dulden, volharding of geduld betekent. Het is daarmee verwant aan het Engelse patience en patiënt.
Voor mij is het woord “patiënt” het meest correct en respectvol. Ik verleen een zorg, ik verkoop geen product.
Mijn vorige huisarts kwam mij in het ziekenhuis bezoeken, niet omdat ik een cliënt was. Hij kwam omdat hij zich verantwoordelijk voelde omdat ik zijn patiënt was.
Wil je over deze opvattingen in discussie gaan?
Alle reacties zijn welkom!
Kasia Huisman