eersteslide.jpeg
slide_2.jpeg
PlayPause
previous arrow
next arrow

INSCHRIJVEN L&R TOPWEBINARS DEEL 3 en DEEL 4 

voorpagina nr. 9
Letters LenR

T.I.M.E. deel 3 de 'M 'van Moisture
7 september 2022 – 16.00 uur -17.30 uur


Het juiste evenwicht in wondvocht: belangrijk voor wondgenezing
Spreker: Ron Legerstee, Consultant Wound Healing & Tissue Repair, Pe@r Review
voorplaat klein
Letters LenR

T.I.M.E. deel 4  de 'E' van Edge
28 oktober 2022 – 16.00 uur -17.30 uur

 

De wondrand in optima forma
Spreker: Ron Legerstee, Consultant Wound Healing & Tissue Repair, Pe@r Review

wondverzorging.nl

banner wondverzorging

Verschenen Blogs

Redactie NTVW

Verpleegkundigen in opstand

hoge-hoed Al weer een nieuw konijn uit de hoge hoed gehaald

hoge hoedEen tijdje geleden had Pieter Derks een fantastische column op de NPO radio 1 waarin hij de volgende legendarische zin uitsprak waar heel Nederland het mee eens was. Straks hebben wij twee miljoen communicatiewetenschappers en niemand die een kraan kan repareren.

Ook de gezondheidszorg gaat hier mank aan. Je zal vast wel een beetje het nieuws of LinkedIn hebben gevolgd en gehoord of gelezen dat we binnenkort een nieuw groep verpleegkundigen gaan krijgen namelijk de ‘regieverpleegkundigen’.
Zijn  we met ons allen weer een beetje bijgekomen van de bezuinigingen wordt er al weer een nieuw konijn uit de hoge hoed gehaald.
De bezuinigingen hebben er voor gezorgd dat we nu te weinig verpleegkundigen hebben en dat het tekort grote gevolgen heeft voor goede zorg. Houden commissies, beleidsmakers dan geen rekening met de kennis van vroeger? Blijkbaar niet want de commissie Meurs vindt dat de enige vorm van functiedifferentiatie voor verpleegkundigen is, het maken van een nieuw beroep.
Gewoon simpel heeft deze commissie van deskundigen bedacht. Een kind doet de was. Een HBO verpleegkundige heeft nou eenmaal meer geleerd dan een MBO verpleegkundige. Dus die geven we de regie over de zorg. En zie, een nieuwe beroepsgroep is geboren.
Ja, precies geboren, ze zijn nog jong, hebben geleerd en zijn misschien nog nat achter de oren maar volgens de Commissie Meurs kunnen ze dat prima.
Oeps, heeft de commissie van deskundigen en Bruno Bruins even over het hoofd gezien dat er bij de MBO verpleegkundigen misschien wel verpleegkundigen zijn met lange ervaring en dat zij met hun lange ervaring altijd prima de regie hebben gevoerd binnen de zorg en voor de patiënt.

Dus maar weer een vraag in de Tweede kamer aan de Minister. Houdt u rekening met het risico en de onrust die is ontstaan dat er nog meer verpleegkundigen de zorg gaan verlaten? Het antwoord van de Minister: De signalen hebben mij bereikt. Of het voorstel ertoe gaat leiden dat meer verpleegkundigen de sector verlaten, kan ik niet voorspellen.

Nou minister u bent echt briljant, u kunt niet voorspellen of er verpleegkundigen de zorg gaan verlaten? Geef even uw telefoonnummer aan de verpleegkundigen dan krijgt u vandaag nog antwoord.

Maar de minister is niet voor één gat te vangen. Hij heeft met de deskundigen overeenstemming bereikt over een overgangsregeling. Als je nog niet over alle benodigde kwalificaties beschikt dan kun je aanvullende scholing volgen, een toets afronden en dan voldoe je wel aan de eisen en je krijgt daar 5 jaar de tijd voor.
Minister de verpleegkundigen hebben een ander voorstel voor u. Als u niet bekwaam genoeg bent krijgt u van de verpleegkundigen 5 jaar de tijd om zich opnieuw te bekwamen als minister en de verpleegkundigen zijn bereid u daarvoor een toets af te nemen. Alleen zij denken nu al dat de toets onvoldoende zal zijn.

Collectiviteit in gevaar, ondanks al onze welvaart...
 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ntvw.nl/content/