eersteslide.jpeg
slide_2.jpeg
PlayPause
previous arrow
next arrow
Slide

INSCHRIJVEN L&R TOPWEBINARS DEEL 3 en DEEL 4 

voorpagina nr. 9
Letters LenR

T.I.M.E. deel 3 de 'M 'van Moisture
7 september 2022 – 16.00 uur -17.30 uur


Het juiste evenwicht in wondvocht: belangrijk voor wondgenezing
Spreker: Ron Legerstee, Consultant Wound Healing & Tissue Repair, Pe@r Review
voorplaat klein
Letters LenR

T.I.M.E. deel 4  de 'E' van Edge
28 oktober 2022 – 16.00 uur -17.30 uur

 

De wondrand in optima forma
Spreker: Ron Legerstee, Consultant Wound Healing & Tissue Repair, Pe@r Review

wondverzorging.nl

banner wondverzorging

Op deze pagina vindt u een voorbeeld van een NTVW. Met de muis of met de pijltjes kunt u hier in bladeren. Ook kunt u scrollen met de muis indien u die heeft.
Redactie NTVW

DE KWETSBARE HUID
De basisstructuur van de huid beschermtons levenslang tegen invloeden van buitenafen houdt bovendien ons inwendige milieu intact en constant.

De hierna volgende uitgebreide uiteenzetting over de menselijke huid doet deze voorkomen als een soort superheld.

Deze status is terecht maar helaas voorwaardelijk. De huid kan al haarfuncties én die ook alle tegelijk namelijk alleen uitvoeren wanneer deze intact is. De kwetsbaarheid van dit grootste orgaan wordt duidelijk wanneer kwalijke invloedenvan binnenuit of van buitenaf kunnen inwerken op dit weefsel. De schade die dan ontstaat tast het functioneren van de huid onmiddellijk aan. Hoge leeftijd, het proces van veroudering, huidaandoening en bijkomende ziekten en omgevingsfactoren bemoeilijken het herstellend vermogen van de huid. Kleeflagen van tape, pleisters of verbanden kunnen onbedoelde schade toebrengen.

De patiënt heeft dan ook alle belang bij een scherp observerende professional die bij iedere gelegenheid nagaat hoe de conditie van de huid is en zich daarbij bijvoorbeeld afvraagt of het risico bestaat op stuktrekken van zeer dunne huid (skintear). Een professional die bij de keuze van het type kleeflaag (zoals (poly-)acrylaat, siliconen, wel of geen latex) rekening houdt met de ingeschatte risico’s voor de patiënt. De huid is nu eenmaal kwetsbaar en iederepatiënt heeft er één.

Aanvraag PDF - De kwetsbare huid

TOPICALE ZUURSTOFTHERAPIE BIJ GECOMPLICEERDE WONDEN
“Doe maar een Hb-tje” is een gevleugelde uitspraak onder artsen en verpleegkundigen.Iedere behandelaar weet direct dat het dan gaat om hemoglobine. Het klinkt als een kleinigheid maar we hebben het hier over het zuurstof in het bloed waarvan iedereen weet dat dit essentieel is voor je lichaam en het leven. Want zonder de juiste hoeveelheid zuurstof die bij iedere ademteug je systeem wordt binnengeleid kun je je erg moe voelen,kortademig of duizelig zijn en het gevoel hebben dat je flauwvalt. Inmiddels is bekend dat zuurstofgebrek één van de meest voorkomende oorzaken is van een verstoord genezingsproces bij gecompliceerde wonden. Een goede macro- en microcirculatie in de patiëntzijn essentiële voorwaarden voor wondgenezing. Daarbij speelt zuurstof een belang- rijke rol. Zuurstof is dus van cruciale betekenis voor het herstellen en vernieuwen van bloedvaten en bindweefsel, maar ook voor alle processen binnen de lichaamscellen, zoals de aanmaak van eiwitten en de productie van energie.1,2,3

Aanvraag Topicale zuurstoftherapie

DE CELLEN, DE TUSSENSTOF EN DE TAAL
Genezing van beschadigd weefsel (wondgenezing) verloopt volgens een vast patroon. Dat kan omdat er een samenhang bestaat tussen cellen, de directe omgeving van die cellen (extra-cellulaire matrix) en 'de taal'. De taal is de communicatie van cellen onderling en die van de cellen met hun omgeving. Dit artikel beschrijft dit vaste patroon in drie 'bedrijven' met als doel je zicht óp en je inzicht in het geheel van het wondgenezingsproces te vergroten.

 Deel 1
Aanvraag 3-luik - Ron Legerstee