Geen komend evenement!

Nationaal multidisciplinair congres voor wondprofessionals 2019

NCW postzegel

banner voor nieuwsbrief

RisicofactorenIN HET NTVW NR 11 - NOVEMBER 2016

DEEL 1 – RISICOFCATOREN WONDZORG

Het sneeuwbaleffect:
Wonden een steeds grotere bedreiging voor de volksgezondheid en economie

Voorwoord redactie NTVW

De Verenigde Staten is één van de grootste landen van de wereld. Momenteel zijn er 324 miljoen inwoners.
In een onlangs gehouden Amerikaans onderzoek van de stichting ‘Commonwealth Fund’ wordt aangegeven dat de gezondheidszorg in Nederland per persoon de helft goedkoper is en beter werkt dan in de Verenigde Staten. Nederland geeft jaarlijks 3128 euro per persoon uit aan zorg, schatten de onderzoekers. In de VS is dat 5943 euro, bijna het dubbele. Dus volgens de ‘Commonwelth Fund’ doen we het nog niet zo slecht.

Wat betreft de wondzorg in de Verenigde Staten zijn er 6,5 miljoen patiënten die kampen met de gevolgen van een gecompliceerde wond. De kosten die daar jaarlijks mee gepaard gaan, worden op meer dan 23 miljard euro geschat. In Nederland wordt het 1,4 miljard. Als we dit omrekenen naar Amerikaanse begrippen zouden we hoger uitkomen qua kosten.
De grote economische en sociale gevolgen van onze huidige wondzorg vraagt om meer aandacht en om de middelen om de biologisch-mechanische, onderliggende complicaties van wonden te onderzoeken en te leren begrijpen.

In 2009 heeft de auteur Chandan K. Sen, Department of Surgery van de The Ohio State University Comprehensive Wound Center al aandacht gevraagd voor de steeds grotere bedreiging voor de volksgezondheid wat betreft de complexe wondzorg, mede omdat er al in 2009 een explosieve stijging was aan kosten. Nu in 2016 vraagt hij opnieuw aandacht in zijn publicatie. In dit artikel en heeft hij tevens de cijfers bijgesteld van 2009.

Als redactie zien wij wel de aandacht voor wondzorg toenemen maar blijkt het dat er nog verder moet worden gestreefd naar kortere wondgenezingtijd. Dit om de kosten van wondzorg omlaag te krijgen.

Chandan K. Sen geeft in deze publicatie inzicht op de toenemende risico’s zoals de vergrijzende bevolking, het ontstaan van obesitas, diabetes en geeft tevens in zijn publicatie veel aandacht aan acute en gecompliceerde wonden met onder ander de toenemende kosten bij ulcers en littekens.

Aangezien het een zeer uitgebreid, interessant en opmerkelijke publicatie is en wij die u niet willen onthouden, hebben wij deze opgedeeld in drie artikelen die in de komende nummers van het NTVW gaan verschijnen.

Heeft u vragen of reacties stuur deze dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.